maak een afspraak
Lofthus

Wat is de ideale eettafel voor jouw woning?

Tafels: je hebt ze in alle vormen en maten. Hoe kies je nou de beste vorm, wat past het beste in de ruimte en matcht mooi met de rest van het interieur? Met andere woorden: hoe kies ik de beste eettafel voor mijn woning? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

De verschillende vormen eettafels

Laten we beginnen bij de vorm van de eettafel. Tegenwoordig zie je enorm veel organische vormen in meubels en dus ook in tafels. Een ronde tafel is super gezellig, speels, maar neemt relatief meer ruimte in beslag. In de meeste gevallen is een ronde eettafel ideaal als de plek van de eethoek vierkant is, want zo heb je om de tafel ook voldoende ruimte om de stoelen aan- en uit te schuiven en is de ruimte optimaal gevuld. Is de locatie van de eettafel langwerpig, dan kom je dus al snel op andere modellen zoals rechthoekig, recht met afgeronde hoeken, bootvorm, ovaal of plat ovaal.

 

Aandachtspunten voor een ovale eettafel

Een ovaal model is in de meeste gevallen breder dan een gewone rechthoekige tafel. De verhoudingen van een ovale tafel kunnen hierin verschillen, maar in veel gevallen is dit een goede basisregel: de breedte van de tafel is de helft van de lengte van de tafel. Dus een tafel van 240cm heeft op het breedste punt een breedte van 120cm. Dit geldt met een maximum van 130cm. Zo houdt je de ovale vorm op zijn mooist, met optimale ruimte en niet het gevoel van een ‘surfplank’.

Verder zet je een ovale eettafel het liefste vrij in de ruimte. Zo komt de vorm niet alleen het beste tot zijn recht, maar is de tafel ook het meest praktisch in gebruik. Zet je een ovale tafel bijvoorbeeld met één kopse kant tegen een muur aan, dan hebben de 2 stoelen aan de kant van deze muur aanzienlijk minder ruimte (de kopse kanten hebben immers al minder tafelblad, en dan zit je ook nog eens schuin tegen de muur aan). In dat geval is een ovale tafel dus minder aantrekkelijk waardoor je soms beter voor een andere vorm kan kiezen, bijvoorbeeld de bootvorm. Met een bootvorm heb je toch de rondere vormen van een ovale tafel, maar de kopse kant kan je beter tegen de muur aanzetten. Buiten dat om is een ovale tafel prachtig om te zien, vooral in een groter formaat. Je zit onwijs gezellig met elkaar aan tafel, en je hebt – vooral in het midden – lekker de ruimte.

Lofthus

Hoe groot moet/kan mijn eettafel worden?

Hoeveel ruimte heb je bijvoorbeeld nodig voor je stoelen? Wij houden meestal rekening met 1 meter, dat is het meest ideaal. Mocht dat niet lukken dan is 80cm echt het minimale wat je nodig hebt om een stoel fatsoenlijk uit te kunnen schuiven. Naar aanleiding van de hierboven geschreven informatie heb je wellicht je keuze qua vorm al gemaakt. Na het kiezen van de vorm houd je dus rekening met de ruimte om de tafel heen, en dan heb je gelijk de maximale grootte van de tafel bepaald. Handig! 😉

Nu je de grootte van de tafel hebt bepaald, is het belangrijk om te weten hoeveel stoelen je daaraan kwijt kan. Wil je bijvoorbeeld persé 6 stoelen aan je tafel kwijt, dan moet je dus goed rekening houden met de maximale breedte van de stoel. Kan je stoelen kwijt met armleuningen, of moeten het stoelen zonder armleuning worden? Een stoel met armleuning is breder en neemt daarom dus meer ruimte in beslag, waardoor je soms een compromis moet sluiten door om en om te kiezen (combinatie van met en zonder leuning). Daarna volgt het onderstel dat erg belangrijk is voor het bepalen van de perfecte eettafel. Want om de wensen van de vorm tafel en aantal eetstoelen te vervullen, is de juiste keuze van een onderstel niet altijd gemakkelijk. Wij helpen je heel graag bij het uittekenen van de eetset, ook als je er met de vorm niet uit komt. Zo weet je 100% zeker dat je de beste eettafel voor jouw woning kiest.

 

Eetbank

Nog even kort over de eetbank: een eetbank is tegenwoordig een populair item maar ook hier vergen weer bepaalde keuzes. Hierbij is bijvoorbeeld het onderstel van de tafel onwijs belangrijk, want een veel gemaakte fout is dat het door het onderstel heel lastig is om ‘normaal’ in de bank te kunnen stappen. Laat je hierin dus goed adviseren!

Eikenhouten tafels en onderhoud

Wij zijn gek op natuurlijke materialen en vooral op eikenhout. De prachtige uitstraling en de naturel tinten van dit hout zijn werkelijk een lust voor het oog en perfect voor een Scandinavische sfeer. De tafels uit onze collectie zijn veelal van eikenhout gemaakt dus daar zoomen we dan ook even op in. Eiken bladen kunnen nagenoeg glad zijn of geborsteld. Geborsteld houdt in dat het hout groeven heeft die zicht- en voelbaar zijn. De tafel ziet er dan wat rustieker uit. Eiken kan behandeld worden met olie, lak en beits. Tafels uit onze collectie zijn behandeld met een 2 componenten lak dat normaal gesproken voor projectmatige doeleindes gebruikt wordt. De tafels zijn hierdoor extreem goed beschermd en blijven jarenlang als nieuw. Erg fijn voor een gezinsleven!

Onderhoud

Het dagelijkse onderhoud van een houten tafel vergt niet veel inspanning. Gebruik bij het schoonmaken bij voorkeur een zachte droge doek en veeg altijd met de houtnerf mee. Zo gaat de olie of laklaag lang mee en voorkom je beschadigingen. Bij vlekken waar het nodig is kun je natuurlijk ook een vochtige doek (met een klein beetje allesreiniger) gebruiken. Let dan wel op dat je ook hier altijd met de houtnerf mee veegt en nooit te hard drukt. Let ook op bij hete, natte en vette voorwerpen, gebruikt hierbij bij voorkeur altijd een onderzetter om vlekken en/of kringen te voorkomen. Beter voorkomen dan genezen!

Hebben we je interesse gewekt? Heb je vragen, of wil je liever een advies? Wij helpen je graag in de winkel of tijdens een korte afspraak! 

Lofthus
Lofthus

Eettafel ‘Botter’ 

Bekijk product
Lofthus

Eettafel ‘Rond met houten poot’ 

Bekijk product
Lofthus

Eettafel ‘Recht afgerond’ 

Bekijk product